• eläinlääkäriasemakamu

Koiran lämpöhalvaus

Päivitetty: 23. heinä 2019

Hellettä! Kuumuus voi johtaa lemmikille hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen.

Koiran ja kissan normaali ruumiinlämpö on 38–39 astetta. Ruumiinlämmön kohoaminen yli 41 asteen on lemmikille hengenvaarallista. Lämpöhalvauksen tyypillisiin oireisiin kuuluu voimakas läähätys, sillä koira pystyy haihduttamaan lämpöä vain suun kautta. Koira voi myös kuolata paljon, sen sydän lyö nopeasti ja se voi hoiperrella. Suun limakalvot näyttävät tummanpunaisilta, koska pintaverenkierto vilkastuu koiran yrittäessä haihduttaa lämpöä.

Erityisen alttiita lämpöhalvaukselle ovat koirat, joilla on sydän- tai keuhkosairaus, paksu turkki tai ahtaat hengitystiet lyhytkuonoisuudesta johtuen. Myös pentujen lämmönsäätely on heikompi kuin aikuisten koirien.

Ensiapu lemmikin lämpöhalvaukseen: 1) Siirrä lemmikki pois kuumasta ympäristöstä. 2) Viilennä lemmikki kastelemalla se kauttaaltaan viileällä vedellä (ei jääkylmällä) tai asettelemalla viileitä ja märkiä pyyhkeitä pään ja kaulan ympärille sekä nivusiin, kainaloihin ja vatsan alle. Vatsan alla iho on ohuempaa ja karvoja vähemmän ja viileneminen siten tehokkaampaa. 3) Tarjoa raikasta vettä. Älä pakkojuota. 4) Mittaa lämpö peräsuolesta mikäli mahdollista. 5) Ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Hellepäivien lenkit kannattaa pitää lyhyinä ja ajoittaa kävelyt varhaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan jolloin ilma on jo jäähtynyt. Huolehdi että lemmikilläsi on tarjolla raikasta vettä ja viileä varjopaikka jolloin voitte nauttia kesän lämpimistä päivistä ilman lämpöhalvauksen vaaraa <3.


#oulunkamu #eläinlääkäriasemakamu#koiranlämpöhalvaus

24 katselukertaa0 kommenttia
Eläinlääkäriasema Kamu