• eläinlääkäriasemakamu

Kennelyskää liikenteessä


Kennelyskä eli infektiivinen trakeobronkiitti on herkästi tarttuva koirien hengitystietulehdus, jonka oireina on äkillisesti alkanut yskä. Lisäksi lemmikillä voi olla silmä- ja sierainvuotoa sekä kuumetta. Aiheuttajana on yleensä virus yksin tai yhdessä bakteerin kanssa.


Lievät kennelyskät paranevat itsestään 1-2 viikon kuluessa. Jos oireet ovat voimakkaat tai lemmikillä on tulehdukselle altistavia tekijöitä (pentu, jättirotu, vanha, heikentynyt puolustuskyky, sydän- tai keuhkosairaus) kennelyskää hoidetaan myös antibiootilla.


ENSIAPU KENNELYSKÄÄN, KOTIHOITO-OHJEET Lemmikki on syytä pitää levossa kunnes oireet helpottavat. Mikäli yskiminen ja limaneritys on voimakasta, kotona voi kokeilla höyryhengitystä oireiden helpottamiseksi. Höyryhengitystä varten koiraa pidetään esimerkiksi höyrytetyssä suihkuhuoneessa 10-20 minuutin ajan. Koiran rintakehää voi myös taputella eri kohdista kämmenillä limanirrotuksen helpottamiseksi. Ulkoillessa on suositeltua käyttää valjaita kaulapannan sijaan henkitorviärsytyksen vähentämiseksi. Ulkoilu tulee rajoittaa vain tarpeelliseen liikuntaan.


Kennelyskä tarttuu herkästi muihin koiriin, joten koirakontakteja on syytä välttää sairastaessa sekä noin 2 viikkoa oireiden hävittyä. Aika tartunnasta oireiden ilmenemiseen on yleensä 3-10 päivää.


Mikäli koiran on kennelyskäoireet pitkittyvät, lemminkin on hankala hengittää tai lemmikin vointi heikkenee, ole yhteyksissä eläinlääkäriin <3.


Kamu on avoinna maanantai - perjantai kello 7:00 - 20:00. Ajanvaraus aukiolojemme ajan puhelimitse numerosta 020 1213 900 tai nettiajanvarauksemme kautta.#kamu #oulunkamu #eläinlääkäriasemakamu #kennelyskä

353 katselukertaa0 kommenttia
Eläinlääkäriasema Kamu