• eläinlääkäriasemakamu

Kanien Myxo-RHD yhdistelmärokote Kamusta

Kaniomistajat huomio! Kamusta löytyy kanien oma rokote myksomatoosia ja kanien verenvuotokuumetautia (RHD) vastaan. Molemmat sairaudet ovat vakavia ja laajalle levinneitä. Suurimmassa riskissä ovat kanit, jotka ulkoilevat sekä kanit, jotka osallistuvat näyttelyihin tai hyppykisoihin.


Myksomatoosi on laajalle levinnyt maailman kanipopulaatioissa ja yksi yleisimmistä kuolinsyistä. Tauti tarttuu pääasiassa hyönteisten (esim. hyttynen ja kirppu) kautta, mutta se voi levitä myös kanista toiseen silmien ja silmä- ja sieraineritteiden välityksellä.


Kanien verenvuotokuumetauti (RHD) on erittäin helposti tarttuva ja laajalle levinnyt sairaus, joka johtaa usein nopeaan ja äkilliseen kuolemaan. Infektio leviää virtsan, ulosteiden ja sairastuneen eläimen muiden eritteiden kautta. Virus on hyvin resistentti ja selviytyy usean kuukauden ajan ympäristössä. Sairaudesta esiintyy molempia RHDV1 ja RHDV2 kantoja rinnakkain.


Rokote voidaan antaa kaneille 5 viikon iästä lähtien vähentämään kuolleisuutta ja kliinisiä oireita, joiden aiheuttajana on myksomatoosi tai kanien verenvuotokuumetauti, joka on klassisen RHDviruksen (RHDV1) tai RHD-tyypin 2 viruksen (RHDV2) aiheuttama. Myös tiineenä olevat kanit voidaan rokottaa Myxo-RHD PLUS rokotteella. Rokote antaa 12 kuukauden suojan myksomatoosia ja kahta erilaista RHD-kantaa vastaan.


Ajanvaraus puhelimitse 020 1213 900 tai 24/7 www.oulunkamu.fi#kamu #oulunkamu #kani #myksomatoosi #RHD

22 katselukertaa0 kommenttia
Eläinlääkäriasema Kamu