• eläinlääkäriasemakamu

Eläinlääkäriasema Kamuun koirien veripankki

Päivitetty: 11. syys 2019

Eläinlääkäriasema Kamu on aloittanut koirien veripankkitoiminnan Oulussa yhteistyössä jyväskyläisen Eläinklinikka AlmaVetin kanssa. Kamun ja AlmaVetin lisäksi Suomessa on kolme toimivaa koirien veripankkia: Helsingissä, Tammistossa ja Hattulassa. Kissojen veripankki löytyy Suomessa Helsingin yliopistollisesta eläinsairaalasta.


Kamun Veripankki palvelee koko Pohjois-Suomen koirien omistajia ja eläinlääkäreitä. Kamusta on saatavissa luovutuskelpoisia koiran punasoluja sekä plasmaa, joko Kamun omien potilaiden käyttöön tai tarvittaessa muiden klinikoiden potilaiden käyttöön eli Kamu voi myydä punasolut tai plasman sitä tarvitsevalle.


Veripankkitoiminta on voittoa tavoittelematonta. Luovuttajille ei koidu kuluja ja vastaanottajat maksavat siirrettävästä verestä ainoastaan sen keräyksestä aiheutuvat kulut. Luovuttajakoirilta otettava veri erotellaan Almavetissä punasoluiksi sekä plasmaksi.Haluatko ilmoittaa koirasi luovuttajaksi?

Eläinlääkäriasema Kamu etsii jatkuvasti uusia koiria veripankkirekisteriinsä, jotka haluavat auttaa. Veripankkitoiminta perustuu kokonaan vapaaehtoiseen verenluovuttajakoirien apuun. Ennen verenluovutusta luovuttajaksi ilmoittautuneet koirat kutsutaan veriryhmämääritystestiin. Verenluovutukseen tuleville koirille tehdään terveystarkastus, ja niiltä otetaan verinäyte veriryhmämääritystä ja perusveriarvoja varten.


Koirilla on useita veriryhmiä. Merkittävin koirien veriryhmä on DEA (Dog Erythrocyte Antigen) 1.1-veriryhmä. Koiran voi ilmoittaa Kamun verenluovuttajarekisteriin vaikka sitä ei ole veriryhmätestattu.


Luovuttajakoiraksi voi ilmoittautua puhelimitse Kamun numeroon 020 1213 900 tai sähköpostilla info@oulunkamu.fi. Kamusta ollaan sitten yhteydessä omistajaan koiran veriryhmätestausta ja luovutusta varten. Luovuttajarekisteristä tavoitamme tarvittaessa nopeasti myös kokoveren luovuttajia Kamuun.


Kamun veripankkitoimintaa ovat mahdollistamassa AlmaVetin lisäksi mm. Berner ja Hill´s Suomi.


Kuka tarvitsee verta? Kuka tahansa lemmikki voi joutua tilanteeseen, jossa luovutettu veri voi pelastaa sen elämän. Yleisimpiä verensiirrosta apua saaneita potilaita ovat mm. vakavasta anemiasta tai hyytymistekijöiden puutteesta kärsivät koirat, rotanmyrkkyä syöneet, käärmeen pureman saaneet tai onnettomuuteen joutuneet koirat.

Minkälainen koira voi luovuttaa verta? Kaiken rotuiset koirat voi ilmoittaa mukaan veripankkitoimintaan. Koiran ei tarvitse olla rekisteröity, mutta soveltuakseen luovuttajaksi sen tulee olla:

- terve

- 2-7 vuotias

- yli 25 kg

- säännöllisesti rokotettu ja loishäädetty ja

- asunut Suomessa viimeiset 12 kk.


Myös kastroitu tai steriloitu koira sopii luovuttajaksi. Leikkausoperaatiosta tulee olla kulunut kuitenkin sen verran aikaa, että lemmikki on toipunut leikkauksesta hyvin ja on terve.


Ulkomailla käyneet koirat saattavat kantaa piileviä tauteja, jotka voivat levitä verivälitteisesti. Tämän vuoksi on tärkeää, että luovuttajan rokotukset ja madotukset on hoidettu säännöllisesti ja koira on asunut Suomessa viimeiset 12 kk.


Luovuttajakoiraksi ei sovellu koira, joka on saanut verensiirtoja tai narttu, joka on ollut tiineenä.

Miten verenluovutus tapahtuu?

Verenluovutusta varten luovuttajakoira rauhoitetaan ja kanyylin laittoalueelta ajetaan karvat ja se puhdistetaan huolellisesti. Luovutettava veri otetaan koiran kaulasuonesta ja verenluovutuksen ajan luovuttajakoira saa suonensisäisesti nestettä korvaamaan luovutetun verimäärän. Koirassa on verta koiran koosta riippuen 7-10 % koiran painosta. Verenluovutuksessa koirasta otetaan määrällisesti verta paljon (n. 1/2 l), tästä syystä luovuttajan painoalarajaksi on laitettu 25 kg.


Keräystoimenpide on luovuttajalle vaaraton, eikä siitä aiheudu luovuttajalle kuluja. Verenluovutuskäynti kestää noin tunnin. Luovuttajan tulisi välttää raskasta rasitusta seuraavan kahden viikon ajan. Käytetyistä rauhoitus-/nukutusaineista tulee 7-28 vrk dopingkielto kokeisiin ja kilpailuihin. Koira voi käydä verenluovutuksessa enintään 3 kertaa vuodessa.


Kiitokseksi urotyöstä Kamun Veripankille verenluovuttajakoira saa mukaansa ruokasäkin jonka mahdollistaa Hill´s Suomi.#kamu #oulunkamu #kamunveripankki #veripankki #verenluovutus #sankarikoira #yhteistyö #almavetjakamu

56 katselukertaa0 kommenttia
Eläinlääkäriasema Kamu